Einat Levi
מרוקו רוצה לעלות על המפה של עולם הטכנולוגיה
כנס GITEX Africa שהתקיים השבוע במרקש סייע למרוקו למשוך אליה באופן נדיר את תשומת הלב של עולם הטכנולוגיה. המטרה: למצב את המדינה כמרכז הטכנולוגי המשמעותי באפריקה וכשער ליבשת. "אנחנו נכנסים לעידן שבו אפריקה תגרוף הרבה מאוד מהכסף, מתשומת הלב ומהצמיחה", מעריך שותף בקרן הון-סיכון. 900 חברות השתתפו, אך הנוכחות הישראלית הייתה דלילה. הפוטנציאל רב וזה הזמן לחשוב על מרוקו מחדש, לא רק כיעד נחמד לטייל בו, אלא כיעד אטרקטיבי לעשיית עסקים
ריאיון שערך יובל מן עם עינת לוי, עבור אתר Ynet ופורסם ב- 2.6.23 - קישור לטקס המלא
זוהי הפעם הראשונה שכנס GITEX, שמתקיים מדי שנה בדובאי (ונפתח גם לישראלים בעקבות הסכמי אברהם), נודד אל מרוקו. המטרה המוצהרת של הכנס היא לחבר בין ענקיות טכנולוגיה, סטארטאפים, משקיעים, ממשלות ואנשי אקדמיה, בתקווה שהחיבורים האלה יולידו יוזמות משותפות. מרוקו רואה חשיבות גדולה בכך שכל זה יקרה דווקא על אדמתה, מתוך שאיפה למצב את עצמה כמרכז טכנולוגי משמעותי וכשער לאפריקה.
למרות ההזדמנויות המשמעותיות באפריקה ומאמציהם של מארגני התערוכה, הנוכחות הישראלית הייתה דלילה למדי. ארבע חברות ישראליות בלבד הציגו בתערוכה, שתיים מהן חברות סייבר - צ'ק פוינט ו-Waterfall. "אפריקה ומרוקו עדיין לא נמצאות בתודעה של הישראלים בצורה מספיק טובה כשוק לעשיית עסקים בתחום הדיגיטלי", מסבירה עינת לוי, יזמית וחוקרת במכון מתווים למדיניות חוץ אזורית ויועצת לפיתוח שיתופי פעולה בין ישראל ומרוקו. "מרוקו היא הרבה פעמים מקום נוסטלגי שסבא וסבתא נולדו בו, או יעד תיירות אקזוטי שרוכבים בו על גמלים ואוכלים קוסקוס. אבל היא הרבה מעבר לזה ואחת המשימות שעומדות לפתחנו היא לייצר תהליך למידה בין ישראל למרוקו כדי שישראלים יכירו את הכלכלה המרוקאית ואפריקנית ואת ההזדמנויות לשיתופי פעולה".
"עוד סיבה לנוכחות הדלילה של החברות הישראליות היא שהן עוד לא כל כך מדמיינות מה הן יכולות לעשות במרוקו או אפריקה", מוסיפה לוי, "מצד שני, גם במרוקו לא מכירים מספיק את הכלכלה הישראלית. ישראל בדרך כלל מוצגת כחלק מהסיקור של הסכסוך הישראלי-ערבי או הישראלי-פלסטיני, אבל אין באמת היכרות עם ענפי הכלכלה השונים שלה. יש מקום להשקיע יותר ביצירת מרחבים כאלה לעשיית עסקים ובתהליכי למידה בין השווקים".

עינת לוי
ההרגשה בכנס היא שמרוקו מנסה לאותת לתעשיית הטכנולוגיה ולהגיד "גם אנחנו כאן". לוי: "נכון. מרוקו נמצאת בעשור של פיתוח כלכלי כמעט בכל הענפים. הדיגיטל הוא תחום מפתח עבורה, כי ההון אנושי הוא אחד המשאבים הכי חזקים שלה. בכל שנה כ-12 אלף מהנדסים וכ-10-12 אלף טכנאים מסיימים את הלימודים כאן. יש פה משאב אנושי שאם ינותב נכון יוכל בעצם לממש למרוקו הישגים משמעותיים בתחום הדיגיטלי. בשביל זה היא צריכה להשאיר את העובדים במרוקו, לדאוג לפתח את האקוסיסטם שלה ולשדר לעולם שמרוקו היא מרכז משמעותי, בטח בצפון-אפריקה ובאפריקה בכלל, וככה לפתח את הכלכלה שלה, כי אין לה נפט ואין לזה גז. מרוקו קצת דומה לישראל - יש לה משאב אנושי והדיגיטל הוא המפתח".

טקס חתימה על הסכמי שת"פ בכנס GITEX Africa (צילום: GITEX Africa)
אנחנו בישראל רגילים לדבר על מרוקו כעל חלק מהעולם הערבי, אבל לוי מזכירה כי מאז 2017 האוריינטציה שלה היא בעיקר לאפריקה, מה שמסביר את המיתוג של הכנס כ-GITEX Africa. "מרוקו 'נעדרה' מאפריקה 33 שנים בעקבות הסכסוך על הסהרה והעימות שלה עם ארגון איחוד אפריקה. יש ציטוט מפורסם של המלך חסן השני שמרוקו היא כמו עץ ששורשיו באפריקה וענפיו באירופה, אבל ב-2017 המלך מוחמד השישי החליט 'להחזיר' את מרוקו לאפריקה. הסיבה היא שהזירה של הסכסוך על הסהרה היא אפריקה, וחשוב למרוקו להשפיע על הצורה שמדינות היבשת יצביעו ביחס לסוגייה הזאת. מבחינה כלכלית, מרוקו היא אחת המדינות החזקות באפריקה ויש לה לא מעט להציע למדינות אחרות ביבשת".